S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Editorial

horse head

Este cel mai ambitios turneu non-stop incercat vreodata. Depravare psihica si calatorii non-stop. O calatorie despre frica, ura, depresie si comportament infantil. Poate peste ani de zile va fi cea mai completa documentare video a caracterului si spiritului uman vazut din perspectiva unui om prea mult incercat de soarta: muzicianul.

Povestea e simpla. E povestea unei trupe americane ce s-a saturat sa stea la cheremul conglomeratelor de booking (gen The Agency, Live Nation) si la fel s-a cam saturat de restrictiile impuse de trupele headlinere alaturi de care cantau. America e un teritoriu tare complicat din acest punct de vedere, ai nevoie de sponsorizari, finante din partea casei de discuri, expunere pe partea de reviste, promovare online care si ea costa bani, s.a.m.d.

Treaba cu independenta la nivel de booking e mai complicata dar si mai frumoasa dintr-un anume punct de vedere. Nu depinzi de un program fix, ajungi cand vrei la club, esti in acelasi timp turist, formezi o relatie de prietenie cu omul care se chinuie sa organizeze concertul, nu te complici cu taxe, comisionae, s.a.m.d.

Si atunci ce idee mai buna decat sa auto-finantezi un turneu ce in prima faza avea sa fie european, apoi extins in locuri in care nicio alta trupa n-ar fi mers, apoi extins in final intr-un turneu mondial de 3 luni aproape fara porire. Daca e sa privim problema din punct de vedere al bookingului, e un real cosmar. De unde naiba sa gasesti contacte in aproape 50 de tari? Povestea spune ca efortul a insemnat munca de 8 ore de zi, 7 zile pe saptamana holbati in fata monitorului timp de 3 luni. Asta inseamna cautat contacte, cautat legi pentru fiecare tara, cautat zboruri, cautat rute schimbate de prea multe ori, cautat sponsori, cautat merch de comandat pe fiecare continent. Si in final imprumutat la banca.

Rezultatul financiar? Imprumut de 60.000 de dolari pentru zboruri, alt imprumut de 40.000 de dolari pentru merchandise, transport intern, inchiriat echipament, mancare, s.a.m.d. Rezultatul. 3 luni de cantat in 45 de tari in 4 continente au insemnat echivalentul a 99.000 de dolari. Asadar, o pierdere de 1.000 de dolari.

Pentru a imortaliza etern acest pas inconstient in viata unei formatii, Horse The Band au filmat calatoria si apoi au editat-o intr-un material de peste 10 ore ce poate fi downloadat gratuit de pe pagina formatiei.

Mai mult decat o fila de poveste din istoria trupei, documentarul Earth Tour este o poveste de viata. Este totodata un experiment, contactul unor oameni cu diferite culturi, diferite moduri de viata, diferite abordari in relatiile interumane si mai ales este vorba de un impact psihologic asupra individului, de la entuziasmul primului concert si pana la disperarea surprinsa de camera de filmat la bis-ul din ultimul concert.

De la tepe financiare primite prin Asia, pana la tipi ciudati in Australia, nebunia din Germania, schimbat zeci de dube prin Europa, lipsa autostrazilor din Romania si pana la drumul primejdios din Cluj-Napoca spre Transnistria, haosul din Ucraina..sunt atat de multe de povestit.

Intre atatea evenimente cu caracter 'concertistic', Horse The Band ne ofera in paralel o lectie psihologica despre om. Despre conversatii mai mult sau mai putin intelectuale, despre comunicarea cu locali, despre sinceritate intre colectiv, despre dragoste, despre unitate, despre stres si despre unitatea unei formatii si puterea de a depasi cam tot ce e inuman posibil.

Din acest punct de vedere, Earth Tour este un documentar despre viata, despre psihic, despre puterea si enduranta unui muzician, despre sacrificiile necesare, despre semnificatia vietii, despre dragoste.

Probabil ca acest documentar ar trebui sa fie un necesar pentru orice muzician ce nu si-a gasit totusi picioarele pe pamant, pentru care totul se cuvine inainte de a face pasul necesar. E un fel de Biblie, ia-o asa. Da, are si filmari din Romania cu bude turcesti, carute, accidnete cu camioane si politia in sens interzis.

Si daca nu aveti chef sa va incarcati hardul cu aproape 10 giga de filmari, documentarul e online si l-am urcat mai jos spre vizionare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 REF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva