S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Editorial

Zero Freitas

 

Paul Mawhinney este un fost proprietar de magazin de muzica din Pittsburgh. Si cum fiecare om pe lumea asta are o depententa, a lui s-a dovedit una aparte si cu un potential esential pentru industrie.

Paul a petrecut mai bine de 40 de ani pentru a aduna o colectie de peste trei milioane de viniluri, colectie compusa in mare parte de discuri uitate si vandute la preturi ridicole. Insa el e de parere ca tocmai indiferenta omului transforma aceste discuri uitate in adevarate bijuterii, muzica ce nu a fost niciodata portata in format digital si astfel discuri ce nu au fost niciodata prezervate, aflate acum pe cale de disparitie.

Mai mult de doua decenii le-a petrecut in incercarea de a gasi un partener ce ii impartaseste viziunea. In anii 90 a ajuns la un parteneriat cu CDnow pentru o suma de 28.5 milioane de dolari, insa intreaga afacere nu a gasit o cale de succes. In 2008 a licitat colectia pe eBay pentru 3 milioane de dolari. Surprinzator a gasit si un cumparator, un irlandez care a refuzat ulterior sa plateasca, motivand ca nu el a fost cel care a licitat, ci contul sau a fost spart.

Apoi, in 2013 a dat intamplator peste un anunt in revista Billboard unde a gasit si un cumparator pentru colectia sa. Si iata cum Mawhinney s-a trezit la usa casei cu opt camioane gata sa transporte cele peste trei milioane de viniluri. Paul nu l-a cunoscut niciodata pe cumparator, stia doar ca e vorba de un tip din Brazilia.

Intamplarea a avut loc la doar cateva saptamani dupa ce Murray Gershenz, unul din cei mai cunoscuti colectionari de muzica de pe Coasta de Vest a Americii a decedat la varsta de 91 de ani. Incercarea lui Murray era de a transfera toata colectia sa de discuri intr-un muzeu sau librarie publica. Cum planul nu a avut succes, colectionarul a transferat toata colectia catre un cumparator anonim. 'Un om m-a contactat, un om cu foarte multi bani. Si parea ca va avea grija de discuri.'

Si aceste albume au fost trimise tot in Brazilia. La fel si discurile aflate in propietatea Colony Records, circa 200.000 la numar.

Persoana in cauza este Zero Freitas, in varsta de 62 de ani, rezident al orasului Sao Paulo. Freitas este un om de afaceri cu o dependenta pentru discuri. 'Am mers inclusiv la psiholog pentru incerca sa-mi explic aceasta depedenta.'

Hotararea sa are legatura cu o amintire din copilarie: un casetofon cumparat de tatal sau, achizionat impreuna cu 200 de albume. Freitas si-a cumparat primul disc in decembrie, 1964. Pana sa termine liceul, viitorul magnat avea in posesie 3.000 de discuri.

La varsta de 30 de ani a devenit propietar a unei companii private de transport public in Sao Paulo. Tot la 30 de ani a ajuns sa aiba 30.000 de discuri. Zece ani mai tarziu, compania sa s-a extins iar Freitas a devenit bogat. Acum, omul de afaceri si-a angajat mai multi interni pentru a face ordine in catalogul sau vast. Doar in perioada iunie-noiembrie 2013, Freitas a cumparat peste 30 de containere cu discuri, fiecare container avand in jur de 100.000 de discuri.

Multe din aceste discuri sunt cumparate din New York, Mexic, Africa de Sud, Nigeria sau Cairo. Pana acum are in posesie peste 100.000 de discuri cu muzica cubaneza, adica cam tot ce s-a inregistrat vreodata in Cuba. Recent, Freitas si-a indreptat atentia spre Europa, acolo unde a trimis un angajat pentru a studia posibile optiuni de achizitie.

Cu privire la numerotarea si ordonarea intregului catalog, magnatul este de parere ca acest proces va dura cativa ani. Circa 20 de ani, asta daca nu mai cumpara si alte discuri intre timp.

Planul lui Freitas este de a-si transforma intregul depozit intr-un spatiu public, denumit Emporium Musical. In 2013 a primit si autorizatia pentru a importa discuri folosite - o activitate pana acum nepermisa de autoritatile braziliene. Odata ce arhiva este inregistrata ca nonprofit, Freitas va muta toata colectia sub patrimoniul Emporium, spatiu ce se doreste un fel de librarie in care vizitatorii vor putea asculta discurile.

Evident ca in colectia sa apar si discuri extrem de valoroase. De exemplu, un disc din 1962, inregistrat de Kenny and the Cadets, grup in care a activat si Brian Wilson (Beach Boys). Un alt single, 'Heartache Souvenirs/Chicken Shack, semnat de William Powell, este cautat pe eBay pentru pretul de 5000 de dolari.

Este estimat ca aproape 80% din muzica inregistrata in secolul 20 nu a fost transferata in format digital, motiv pentru scopul lui Freitas se dovedeste unul esential pentru prezervarea istoriei. Magnatul a demarat o serie de negocieri pentru a cumpara cateva mii de discuri braziliene, mare parte din ele inregistrate la inceputul anilor 1900, intentia fiind de a le transfera in format digital. 'Vinilul este un disc foarte durabil, mai ales daca stii cum sa-l depozitezi.'

Freitas are in acest moment peste 5 milioane de discuri, adunate cu scopul exclusiv de a prezerva istoria muzicii.REF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva