S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Editorial

Hellfest

 

Tin minte si acum prima data cand am ajuns la Hellfest, ca orice pustan neinteles la varsta sa, m-am hotarat sa merg la cu maxim o saptamana inainte sa inceapa. Si cum nu aveam finante, am ales cea mai ieftina varianta posibila, adica un autocar cu destinatia Paris.

Nu mai conteaza ca a fost un drum de 2 zile dus-2 zile intors gratie incercarii soferului de a economisi benzina cu o viteza medie de 50 km/h si astfel poate mai intra niste bani in buzunar. Eh, romanisme.

Festivalul l-am bifat de circa 5 ori si l-am prins cu tot cu dormit in camping abandonat, dormit cu cortul in fata aeroportului, dormit pe o teava din Paris, dormit prin gara..ce sa mai, rocker :) Cert e ca toate aceste experiente, dificile daca ma gandesc ca n-as mai fi in stare acum sa le repet, sunt acum amintiri placute si un efort ce in final a meritat. Pentru ca inca din primul sau an, Hellfest s-a dovedit probabil cel mai eclectic si mai frumos festival din Europa, construind o identitate bazata exact pe aceasta varietate.

hellfest 2014

 

Fiti siguri ca si Hellfest a avut hibele sale. Insa povestea e frumoasa si porneste de la un grup de oameni pasionati de muzica, fie ea metal sau hardcore, care undeva prin 2000 au inceput sa organizeze concerte in zona lor geografica. Apoi a aparut Fury Fest, desfasurat timp de patru ani in zona regionala Nantes. Dar nu era deloc un festival cu un succes din punct de vedere organizatoric, multe trupe la acea vreme s-au plans de logistica, ba chiar a fost un caz in care o anumita trupa nu a fost preluata de la aeroport, cumva a ajuns la festival si la intrare nimeni nu stia exact ca ei trebuie sa cante. In final s-a pus lacatul peste festival, motivele apartinand celor financiare, implicit asteptari prea mari in comparatie cu rezultatul final. Dar Fury Fest a fost si el o experienta si astfel s-a invatat ce ar trebui pus in practica din punct de vedere al logistic, al productiei sau organizatoric.

Si uite asa a luat nastere Hellfest in 2006. Se zvoneste ca prima editie a inregistrat o pierdere financiara substantiala. Si totusi a continuat. Totul cu ajutorul unor sponsori care au impartasit aceeasi viziune ca si organizatorii. Omul care a pornit totul, Benjamin Barbaud, la acea vreme un pustan pasionat de muzica. Si daca altii ar fi fost descurajati de pierderile din 2006, Ben a decis sa mareasca intregul concept pentru 2007, nume mai mari, riscuri mai mari, dauna financiara din spate, scepticismul partenerilor. Si iata primul succes major, peste 40.000 de oameni au venit sa vada un festival unde aveau sa concerteze Megadet, Neurosis, Emperor, Cynic, Atheist, Machine Head, Dream Theater sau Type O Negative. In ciuda succesului public, Hellfest avea din nou probleme financiare, calculele pe foaie nu au coincis cu cele reale. Dar s-a continuat.

Din nou, alte riscuri, alte probleme. 2009 a fost probabil anul in care Hellfest a inceput sa aiba stabilitate din toate punctele de vedere, iar publicul le-a fost alaturi, circa 60.000 calcand pragul a ce a devenit acum poate cel mai mare fest de profil din lume. Totul a fost imbunatatit, de la trupe si pana la calitatea evenimentului. Afisul a devenit si el diversificat, Manowar, Motley Crue si Marilyn Manson ocupand pozitia de trupe de top ale festului. Cert e ca 2009 a marcat si unul din cele mai bune line-upuri vazute vreodata in Europa .

Hellfest 2

 

Din nou, asteptari si mai mari. 2010 a fost anul in care festivalul a fost pentru prima data sold out. 4 scene, peste 115 formatii, trupe ca Deftones, KISS, Alice Cooper, Slayer, Twisted Sister, un spatiu de desfasurare vast ce a cuprins si zone de entertainment, toate aceste elemente si-au spus cuvantul cand a venit vorba de alegerea publicului.

Evolutia s-a dovedit apoi una naturala, iar in 2015 Hellfest a ajuns la o capacitate de peste 120.000 de oameni, cu o locatie extinsa, pastrand acelasi concept eclectic cu care fanii au fost obisnuiti. Premiera in acest an o constituie feedback-ul extraordinar venit din partea publicului, evenimentul fiind sold out chiar din 2014.

Totusi, Hellfest nu a fost lipsit de probleme din partea opiniei publice. Editia din 2009 a avut parte de proteste din partea grupurilor religioase si celor de extrema dreapta, fapt pentru care Coca-Cola a decis sa nu mai sponsorizeze evenimentelor pe baza acestor controverse.

Un an mai tarziu, Hellfest a ajuns si in vizorul ochiului politic, unul din canditatii la alegerile regionale catalogand festivalul drept unul satanic. Mai multe presiuni au fost facute pentru a stopa sustinerea publica a acestui eveniment.

Hellfest Ozirith

 

Chiar si in ciuda acestor probleme, oamenii au fost perseverenti si au crezut in visul lor, iar in 2015 se pot mandri cu un eveniment unicat in Europa.

Anul acesta vor concerta:

SLIPKNOT, SCORPIONS, FAITH NO MORE, JUDAS PRIEST, ZZ TOP, MOTÖRHEAD, SLASH, ALICE COOPER, KORN, LIMP BIZKIT, NIGHTWISH, MARILYN MANSON, AIRBOURNE, BILLY IDOL Anthrax, Cavalera Conspiracy, Five Finger Death Punch, In Flames, Epica, Butcher Babies, A Day To Remember, Lamb Of God, Killing Joke, Ace Frehley The Quireboys, The Answer, Life Of Agony, Hollywood Undead, Godsmack, Motionless In White, We Are The Harlot, Crusher, Vulcain, Ghost Brigade, Doctor Livingstone, Armored Saint, Exodus, Nuclear Assault, Hirax, The Haunted, Dark Tranquillity, Iron Reagan, Beastmilk Eths, No Return, Sticky Boys, Breakdust

VENOM, CHILDREN OF BODOM, MESHUGGAH, ARCH ENEMY, SATYRICON At The Gates, Cannibal Corpse, In Extremo, Bloodbath, Cradle Of Filth, Triptykon, Mayhem
Finntroll, Samael, Obituary, Ensiferum, Arkona, Dying Fetus, Skyforger, Alestorm, Skinless, Giuda, Argile, Onslaught, Melechesh, Craft, Vallenfyre, Enthroned, The Crown, Ne Obliviscaris, Carach Angren, Nidingr, Der Weg Einer Freiheit, Khold Mütiilation, Shape Of Despair, Shining (nor), Infestus, Necrowretch, Prostitute Disfigurement, Coffins, Bölzer, Deep In Hate Backyard Babies, Morgoth, Desultory, The Great Old Ones, Cock And Ball Torture, Vorkreist, Tribulation, Hypno5e

BODY COUNT, RISE AGAINST, DEAD KENNEDYS, ENVY, MASTODON, BIOHAZARD, NOFX Madball, Terror, Saint Vitus, Wovenhand, Red Fang, Les Wampas, Dri, The Exploited Eyehategod, High On Fire, Trap Them, Off!, Lion's Law, Snot, Peter And The Test Tube Babies, L7, Weedeater, Orange Goblin, Orchid, Hawk Eyes, Monarch, Truckfighters, Ahab Merauder, Brant Bjork, Triggerfinger, Code Orange, Defeater, Despise You, Rise Of The Northstar, Vitamin X, Asg, Providence Broken Teeth, The Wounded Kings, Russian Circles, Glowsun, Twitching Tongues, The Atlas Moth Wolf Brigade, Les Ramoneurs De Menhir, Elder, Samsara Blues Experiment, Terra Tenebrosa Birds In Row, Witchthroat Serpent, Midnight Ghost Train, Machete

 

Hellfest 2015REF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva