S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Interviuri

IPR avatar

 

Cum am spus si in cronica albumului, Implant Pentru Refuz are una din cele mai grele sarcini pentru o trupa in 2015, anume reinventarea. Cu o istorie bogata in spate, sase ani lipsa in palmaresul discografic si o activitate pana acum sporadica, IPR revin cu un nou material discografic si un nou turneu despre care aflam mai multe in interviul de mai jos.

Sa fiu sincer, nu credeam de succes desfasurarea unei campanii crowd funding in Romania, sincere felicitari. Legat de aceasta campanie, care a fost momentul ce a declansat planul? Ideea presupun ca a venit de peste hotare. Emotii cu privire la succes, planuri in cazul unui eventual esec?

Am inceput lucrul la album in octombrie 2013. Dupa o sesiune de inregistrari ne-am oprit pentru ca nu mai aveam bani. Apoi am intrat din nou studio cand am mai strans ceva bani, dar ne-am dat seama ca o sa dureze 5 ani sa terminam albumul in ritmul asta. Dupa o perioada de cautare ne-a venit ideea de crowd funding inspirata de niste campanii ale unor trupe de afara. Am vrut o platforma romaneasca deoarece Implant Pentru Refuz e o trupa din Romania si o campanie pe o platforma straina nu avea sens. Dupa ce am pornit campania, ne-am gandit la esec si l-am scos din calcul ca sa nu ne influenteze negativ.

Sase ani au trecut de la ultimul full-length IPR, sase ani in care atat de multe lucuri s-au schimbat in Romania, de la muzica si pana la trupe, industrie si tot ce se misca in jurul acestor coordonate. Ce s-a schimbat in Implant Pentru Refuz in tot acest timp, cum se reinventeaza formatia in 2015?

Multe lucruri s-au schimbat si la noi in cei 6 ani, mai ales shimbari de componenta. Acum suntem intr-o formula stabila care e pregatita de mai multe albume.

IPR 1

Hai sa vorbim putin de Cartography, am apucat sa ascult cateva fragmente de pe acest material si pare ca ati apelat la influente din diverse arii muzicale, in orice caz se anunta un album mai complex stilistic. Este aceasta o trimitere directa catre cartografie?

Este o trimitere directa la o calatorie unde fiecare ascultator isi genereaza proria lui harta. Exista influente muzicale din mai multe genuri deoarece nu ne-am oprit si nu ne vom opri din ascultat muzica.

Ce piesa de pe album ar insuma mesajul muzical si conceptual al albumului?

Nu putem sa definim o piesa ca fiind reprezentativa pentru acest album, mai ales ca ele, impreuna, alcatuiesc o lume intreaga, descriu o calatorie prin mai multe tinuturi.

Trecand peste pragul de 6000 de euro, exista astfel sansa unui nou videoclip?

Videoclipul este programat pentru filmare la sfarsitul lunii aprilie.

Cat de greu e sa pregatesti un turneu national in 2015, an in care atat strategia cluburilor cat si a trupelor se adapteaza dupa o piata in care scena underground pare usor nimicita de curentul major comercial, inclusiv in scena rock?

Exista inca foarte mult public care nu-si gaseste vibratia decat in underground, noi ne adresam acelui public. Dark Side Booking Agency s-a ocupat de acest turneu si s-a ocupat foarte bine, multumim.

In turneul national observ ca veti veni si cu un concept vizual realizat de VJ Burger. E cazul ca trupele din tara sa treaca la urmatorul pas in ce priveste productia live?

VJ Burger ne ajuta cu concepul vizual de live de 7 ani, face parte din trupa. Logistic e destul de greu sa ai tot timpul un show cu proiectii video, mergem dupa noi cu proiectoare, cabluri, suprafete pentru proiectie, VJ, fotograf (Cristian Vaduva) si sunetist (Utu Pascu).

In paralel cu lansarea acestui nou disc, 2015 marcheaza si aniversarea a 20 de ani de Implant Pentru Refuz. Exista sanse de a vedea o readaptare a vremurilor de demult, alaturi de fosti membri?

Ne gandim deja de anul trecut la acest lucru, in toamna 2015 vom organiza un show special alaturi de fosti implanti.

IPR 2

Poti sa-l intrebi pe Pista ce se mai intampla cu BIO?:)

Deocamdata trupa Bio e in stand-by, nu se stie cand se activeaza, totul depinde de prioritatiile muzicale ale membrilor trupei.

Daca tot suntem la acest subiect, iti aduci aminte de primul concert Implant Pentru Refuz? Ce ganduri te incearca acum, la 20 de ani distanta?

Nu imi dau seama cat timp a trecut, simt aceiasi energie ca la inceput doar ca intre timp am mai acumulat experienta.

Tin minte ca la inceputul anilor 2000, scena alternativa din Romania avea un puternic mesaj social, a fost cazul vostru, a fost si cazul Luna Amara din ce imi aduc aminte pe moment. Cumva, acel mesaj a disparut din scena, trendurile s-au schimbat, desi poate ar fi nevoie de o resuscitare..

Mesajul social inca exista, nu cred in trenduri.

Mai crezi in necesitatea revolutiei?

Da, (r)evolutia e necesara zilnic, in tot ceea ce facem.

De ce nu o casa de discuri indie pentru Cartography?

Pentru ca de alte labeluri n-ar avea sens sa discutam. Primul produs al casei de discuri indie Viniloteca este Implant Pentru Refuz - Cartography, VNL001.

Cu ce se ocupa muzicienii din Implant Pentru Refuz in viata de zi cu zi?

Familie, prieteni, joburi si rock and roll.

Si cam asta a fost. Mersi pentru timpul acordat, iar ultimele cuvinte iti aparatin..

Multumim pentru interviu, va asteptam la concerte.REF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva