S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Interviuri

Indian Fall 1

Din seria interviurilor Rockstadt Extreme Fest, faceti cunostinta cu Indian Fall.

Cu o vechime de 20 de ani, Indian Fall nu a fost trupa cu o activitate concertistica sau de studio care sa echivaleze cu vechimea trupei. Nu e un lucru rau pentru ca din exterior s-a observat o atenta selectie atat asupra materialului inregistrat cat si a concertelor. Decizie gestionata de comun sau cumva o consecinta a muzicii in sine? Ai fi schimbat abordarea, acum, dupa 20 de ani?

Indian Fall a fost mereu o trupa care si-a ales cu grija concertele si datorita muzicii destul de aparte dar si dorintei de a concerta in locuri decente, cu sunet bun si cumva in conditiile impuse de noi. Chiar daca de multe ori am auzit ca suntem elitisti am dorit sa mentinem aceasta directie a bunului simt si a normalitatii.

Tin minte ca pe vremea DC++ gaseai pe Huburi albumul Indian Fall - Pathfinder, alaturi de o paranteza (Made In Romania, wow). Pe buna dreptate acea paranteza pentru ca Pathfinder ramane si in 2017 unul din cele mai bune materiale discografice lansate in scena metal autohtona. In acelasi timp este si una din cele mai mari sanse ratate. Unde crezi ca s-a gresit la acea vreme cu privire la exploatarea acestui material? Care erau oportunitatile la acea vreme? Si daca tin bine minte, si inregistrarile au fost cumva pierdute in timp.

Mda, Pathfinder a fost un album bine primit atat in Romania cat si afara dar faptul ca ne-am nascut aici a facut ca albumul sa nu poata fi promovat asa cum trebuie. E drept ca la vremea aceea nici Internetul nu era ca acum. Tin minte ca trimiteam colete cu CD-ul peste tot in Europa. Aveam contract semnat cu Promusic si de noi se ocupa Nelu Brandusan. Prea multe nu putem comenta de acea perioada. Asa a fost sa fie, am cantat unde s-a putut si poate am fi putut face mai multe dar atat a iesit.

Crezi ca ar fi capabila Indian Fall sa produca un disc de asemenea valoare? Sau, mai concret, in actuala componenta care este stadiul compozitional Indian Fall? Se lucreaza la un nou album?

Valoarea unui material este data de bucata de suflet pe care o lasi in el. Azi mai conteaza si sound-ul, label-ul, booker-ul etc..Lucram de ceva vreme la un nou material dar din pacate schimbarile de component nu ne-au lasat sa-l terminam. Sunt aproape gata toate piesele , momentan lucram la inregistrarea uneia dintre ele la care vom face si un clip.

 

Pentru scena metal ce crezi ca este mai important? Calitatea sau cantitatea? In acelasi timp, ce este mai eficient dintre aceste doua elemente?

Eu personal cred in calitate si emotii. Asta imi aduce aminte de anii 90 cand ascultam la nesfarsit cele cateva trupe la care aveam acces si aprofundam acele material pana il stiam pe de rost. O trasatura a scenei metal actuale este cantiatatea enorma de trupe unele mai bune, altele mai putin bune sau mai putin pe gustul meu. Si scena metal a devenit o piata de consum. Primeaza banul si promovarea excesiva, se creaza nume si brand-uri din toate pseudo-trupele care mai mult se mascaresc decat sa cante. Este o consecinta a cursului socetatii in ansamblu. Tinerii au acces la foarte multa informatie si reusesc cu greu sa o filtreze motiv pentru care sunt promovate nonvalorile.

Din piesele noi, nu cred ca sunt singurul care a remarcat o voce clara inspre versul 'Biserica sa piara'. De unde aceasta revolta? Crezi ca este o abordare prea directa?

Hahahahah…si tu ai inteles gresit dar nu imi displace nici aceasta abordare tinand cont ca piesa Neregasire este o plasmuire a 666 de ganduri. Strofa spune asa: Si tot ce am lasat visarii ca sa piara, Si tot ca am aflat incetu s-a pierdut….:)

Stiind ca esti un adept fidel al muzicii black metal, nu neaparat in abordarea muzicala ci mai esential in cea conceptuala, a nucleului sau, crezi ca in 2017 se mai poate canta black metal? Nu ca as vrea sa folosesc notiunea 'trv', dar o abordare conceptuala care sa ramana fidela nucleului?

Sigur ca se poate canta la fel cum cei din Iraq, Bolivia si mai stiu eu ce tari apparent mai exotice o fac. Totul tine de ideologie. Pentru mine black metalul este o stare de spirit, o intoarcere la valorile primordiale, comuniune cu natura si aversiune impotriva normelor impuse, a valorilor religioase de orice fel ( vezi versul cu biserica sa piara ascuns subliminal intr-o metafora apparent inofensiva )))). Sunt trupe care au ramas la valorile vechi si care pastreaza acea atmosfera unica si rece. Deci se poate.

Unde crezi ca se greseste in Romania? Atat la nivel individual cat si cultural? Cat de esentiala crezi ca mai este aceasta cultura underground pentru viitoarele generatii?

In Romania se greseste peste tot.In primul rand miscarea rock nu este considerate o miscare culturala ca in alte tari drept consecinta nu primeste niciun sprijin ba chiar sunt puse bete in roate si aici ma refer la inchideri de baruri si cautari de fel de fel de pretexte pt a impiedica libera exprimare si educarea viitoarei generatii in a deschde ochii si a nu devein masa de manevra, oi pupatoare de oase. Nimeni nu doreste ca tinerii sa mearga la concerte, teatre, festivaluri, biblioteci si alte forme de culturalizare pentru ca cei care misca sforile au nevoie de oameni care sa mearga cu valul, nu sa emita pareri si opinii.

Colegii de scena White Walls tocmai au anuntat o serie de concerte in Europa, devenind astfel inca una din - putinele, ce-i drept - formatii ce face acest pas. Avand in vedere conjunctura evenimentelor pe teritoriu national, in ultimii ani a devenit chiar mai usor sa canti in Europa, poate cateodata mai usor decat sa pui in scena un show de calitate in Romania. Si totusi nu multe sunt trupele ce decid sa incerce peste granita. Care crezi ca e motivul?

Orice trupa din Romania poate canta oriunde vrea atata timp cat are bani si isi asuma faptul ca pe scena de afara nu reprezinta absolute nimic in contextual multitudinii de trupe valoroase. Cand ai in spate un label este mult mai simplu sa se creeze legaturile. Facand doua turnee nationale zic eu destul de reusite si intelegand foarte bine conceptual DIY stiu ca nu e usor sa convingi oamenii din trupa care nu mai au 20 de ani isi asume o eventual pierdere financiara .

Pentru Indian Fall care crezi ca a fost motivul? Totusi, sunteti una din putinele trupe romanesti care a sustinut doua turnee nationale, asa cum trebuie ele sustinute, zilnic si nu in sistem de 'concerte de weekend'.

Varsta membrilor, implicarea lor in foarte multe proiecte si lipsa unei case de discuri care sa ne sustina.

Ai fost la toate editiile Rockstadt Extreme Fest, fie in calitate de spectatori, fie ca muzician. Din exterior, cum vezi existenta acestui festival in Romania si totodata evolutia lui, din 2013 si pana in 2017?

Am fost si nu pot fi decat subiectiv. E un festival la care am participat din toate punctele de vedere si pe care il voi sustine cu drag. Este o mare bucurie ca un festival plecat acum 5 ani de la o idée indrazneata a ajuns cel mai mare si mai titrat festival de metal din Romania. Stiu ca este multa munca in spate si multa pasiune dar chiar daca publicul de la noi se educa mai greu pana la urma se educa si festul creste de la an la an. Line-up ul de anul acesta este unul foate complet si variat motiv pentru care sper ca festul sa urce si anii urmatori sa devina unul de referinta macar in aceasta parte a Europei. Abia asteptam sa ne urcam pe scena REF. Multe ganduri bune!

ROCKSTADT EXTREME FEST are loc in perioada 10-13 august, fiind cel mai mare festival metal open air din Sud Estul Europei. Toate detaliile le gasiti atat pe www.rockstadtextremefest.ro cat si pe pagina oficiala de Facebook: www.facebook.com/rockstadtextremefest/REF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva