S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Interviuri

Hteththemeth

Cu siguranta una din cele mai atipice manifestari muzicale in peisajul underground romanesc, Hteththemeth isi lanseaza noul album, Best Worst Case Scenario, in cadrul unei serii de concerte, prilej numai potrivit pentru a sta de vorba cu Lao Kreegan, membru fondator al proiectului si 'mastermind' conceptual.

Nonconventionalul se regaseste si in perceptia artistului asupra artei in sine, iar mai multe detalii despre aceasta incarnare artistica gasiti mai jos.

Finalul lui 1999, prima idee a proiectului Hteththemeth, un duo 'neortodox' la acea vreme. Cum vezi acest proiect concretizat in toti acesti ani si cat de departe a ajuns evolutia sa in relatia cu conceptul original?

Marele “noroc” este ca formula actuala este alcatuita din indivizi preponderent bogati in idei duse cu sorcova si cumva aceasta formula actuala se pupa cu ceea ce a existat si la inceput. Bineinteles, e inerent faptul ca suntem 6 indivizi cu idei si conceptii diferite, dar asa cum imi place mie sa spun “numaratorul e diferit, dar numitorul e comun”.

Activitatea 'solo' din perioada 2005-2010 te-a modelat ca personaj al scenei, separat de individul de zi cu zi? Este evolutia si prezenta acestei figuri una calculata, planuita minutios sau pur si simplu o reprezentare conceptuala a muzicii in sine?

Ceea ce am transpus in muzica pe care am creat-o in studio sau am reprodus-o live a fost in mare masura rodul vietii sau al imaginatiei mele. Personajul de zi cu zi se regaseste in cel de pe scena intr-o proportie aproape deplina. Imi este foarte greu sa planuiesc ceva atat de complex precum este transpunerea live a unui sentiment. E mult mai simplu sa ma urc pe scena si sa spun ce simt. Iar publicul simte imediat cand totul e calculat. E mult mai in favoarea ta sa fii sincer.

Te mai surprinde reactia unui necunoscut in ce priveste Leo de pe scena si cel din afara scenei? Este si acest detaliu parte din existenta Hteththemeth?

Multi dintre cei care vin pentru prima data in contact cu ceea ce facem, sunt intr-adevar cel putin dezorientati la inceput. Personal nu mai sunt suprins de acest aspect de ceva vreme, desi acest detaliu continua sa fie un parametru constant al Hteththemethului.

De unde aceasta pasiune pentru imbinarea imprevizibila a mai multor genuri muzicale, adaptarea la sonoritatile metal si prezentarea conceptuala sub o forma textuala la fel de atipica?

Asa cum spuneam mai devreme, ceea ce facem vine dinauntrul nostru iar sentimentele noastre fiind variate, dau nastere unor sunete variate si astfel se nasc piese de facturi muzicale diferite. Prezentarea este si ea intr-un perfect echilibru cu aceste sentimente pe care le traim.

Referitor la titlul Best Worse Case Scenario si a textelor abordate in lansari precedente, consideri ca aceste stari aflate in direct conflict cu dorinta umana a bunastrarii, fericirii, dragostei, este mai degraba una constructiva decat distructiva?

Automat cand vorbesti despre ceva ce este nociv, chiar daca ajungi sa subliniezi obsesiv anumite trairi care duc pana si la stari depresive, daca reusesti sa invingi teama ca acea traire te poate subjuga si in aceeasi masura cunosti gravitatea situatiei, totul este sub control. Iar lucrul asta nu poate fi decat constructiv. Intrand si mai mult in subiect, bunastarea, fericirea, dragostea sunt lucrurile esentiale in viata doar din punct de vedere utopic. Iluzia lor este de fapt adevaratul dusman, adevaratul pericol pentru evolutia individului.

Te surprinde deschiderea publicului catre o astfel de prezentare muzicala iesita din tiparul standard? Sa fie intocmai dorinta de a elimina preconceptiile asimilate 'obligatoriu'?

Poate fi si dorinta de e elimina aceste preconceptii, dar de multe ori simt in cei care vin la concertele noastre o stare de euforie, de eliberare, de ceva de genul “uite niste nebuni care mi-au confirmat ca am dreptate”. Legat de deschiderea publicului cred ca acesta devine pe zi ce trece tot mai doritor de nou, de altceva, de comunicare reala, dornic de a asimila ceva, un sentiment, o stare, dornic de a se descarca. Oricum asta a fost o constanta dintotdeauna a publicului metal/rock, din cauza asta scena noastra principala este cea metal/rock, fiind si cea mai propice transmiterii mesajului nostru.

Ce v-a atras cel mai tare la Pierre-Alain D. si cat de dificil a fost, atat petru el cat si pentru voi, sa transpuneti simbolistica albumului intr-o imagine completa?

Pe Pierre-Alain l-am gasit absolut intamplator. O prietena foarte apropiata, vocea trupei Enemy Of Reality, ne-a contactat pe facebook, laudandu-ne cateva piese pe care le-a asculat in momentul in care a aflat ca vom imparti scena la ArtMania. Cand i-am explicat ca noi doar cantam in cadrul concursului GBOB ArtMania, a ramas surprinsa. De acolo a urmat o intreaga discutie pe diverse teme, ne-am imprietenit si cand am intrat in posesia albumului lor si am vazut cover art-ul am ramas blocat. Asa l-am cunoscut pe Pierre-Alain. In momentul cand i-am spus ce vrem sa ne transpuna in cover art nu eram inca pe deplin linistiti legat de cum a inteles el povestea, dar cand ne-a trimis preview-ul ne-am mai blocat o data. Era totul apoape perfect!

Aceasta simbolistica a culorilor si texturilor da tonul si videoclipului You Are My Last Girlfriend. Ca o intrebare standard, care este povestea din spatele acestei povesti, atat la nivel liric cat si vizual?

Ancorat in povestea albumului, videoclipul surprinde momentul intelegerii faptului ca oamenii nu sunt capabili sa duca sentimentul iubirii la paroxism si ca eforturile lor sunt inutile, astfel ca personajul divin sufera o transformare, alegand o "cadere" in care il implica si pe partenerul sau pamantean, cei doi indepartandu-se de superficiala societate umana si alegand un alt drum.

Primele lansari ale albumului au loc la Bucuresti, respectiv Brasov. Cum sunteti 'la voi acasa', va fi showul din Brasov diferit fata de celelalte concerte din turneu, in termeni ai productiei scenice?

Lasand modestia deoparte, fiecare show de-al nostru este special, in sensul ca dam totul din noi si automat iese de fiecare data diferit, caci de fiecare data avem mai mult de oferit prietenilor nostri din public. Acum pragmatic, spectacolul din Brasov va fi unic, pentru ca fiecare show a fost special gandit pentru locatia in care vom canta, iar cum Rockstadtul este cea mai generoasa locatie din turneu, fiind si ceea ce noi numim “acasa”, iti dai seama ca vom avea un show grandios.

Cat de dificil este sa pui la punct un turneu in Romania, mai ales ca acesta este si primul astfel de circuit major pentru voi?

Avand oarecare experienta in domeniu (fiind si organizator de evenimente) situatia concertelor de gen a fost oricum una destul de precara la modul general, ce sa mai spunem de contextul actual?!

Te-a schimbat muzica ca om, te-a indrumat aceasta creativitate?

Ca sa incheiem intr-o nota vesela pot sa-ti spun ca muzica m-a facut din om neom. Muzica este cel mai frumos mod prin care poti transmite ceea ce simti fara sa deteriorezi puritatea sentimentului pe care vrei sa-l transmiti.

HTHETHTHEMETHREF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva