S5 Emusica - шаблон joomla Авто
Interviuri

moonspell 2

Moonspell nu este deloc o trupa straina in Romania, ai spune ca este una din cele mai de succes formatii metal ce a concertat in acest loc al Europei De Est. In momentul in care formatia si-a manifestat interesul de a concerta la Rockstadt Extreme Fest, s-a luat in calcul varianta de a oferi ceva diferit fata de ce s-a intamplat in tot acest timp, iar formatia a venit cu ideea unui Vintage Set, show ce se dovedeste exclusiv pentru Europa.

Despre ce inseamna acest show, mostenirea lasata in urma de Wolfheart/Irreligious, evolutia catre Extinct si multe altele aflam chiar de la solistul Fernando Ribeiro.

(English version below)

Este pentru prima data cand prezentati The Vintage Set in Romania, iar pentru cei ce se intreaba ce e exact acest show, poti oferi cateva detalii despre acest concept?

Desigur, show-ul din Romania este unul exclusiv pentru aceasta vara. Cred ca putine tari se identifica atat de mult cu noi ca Romania. Nu doar ca muzica ci pentru ce s-a intamplat cu o trupa din Portugalia, nu o trupa din Germania, Anglia, America sau Scandinavia. Sunt legaturi adanci intre portughezi si romani, inclusiv in fonetica. Vintage Set este compus din piese de pe albumele Wolfheart si Irreligious. Daca timpul ne va permite, vom include si piese noi, insa fiti siguri ca vom canta piese ca Love Crimes, An Erotic Alchemy sau Herr Spiegelmann.

Am citit undeva ca in timpul ultimului vostru turneu european ati ales sa cantati intr-un club mic, o sala unde acum 20 de ani ati lansat Wolfheart. E povestea adevarata? Pentru ca un aspect foarte interesant si arata o parte ce unele trupe au uitat-o.

Cluburile mici sunt elementul nostru si chiar daca putem canta in locatii mari si in fata unui public numeros, cred ca trebuie sa fim recunoscatori pentru ce avem. Exista un club in Portugalia unde am lansat albumul Wolfheart si am vrut sa cantam acolo, o singura seara. Show-ul s-a numit 'The Night Of The Wolf'.

E foarte interesant cum Moonspell a evoluat de la Wolfheart si Irreligious catre Extinct. Ai fi crezut ca vei evolua muzical pana in punctul in care Moonspell se indentifica in 2015?

A trebuit sa traim asta. Expansiunea muzicala a fost intotdeauna un tel pentru noi. Aveam ca inspiratie formatii precum Bathory si Celtic Frost, trupe care au avut capacitatea de a inregistra capodopere black sau dark metal ca Under The Sign Of Blood Fire Death insa si albume ca Twilight Of The Gods, in cazul Bathory. Sigur ca nu puteam prezice viitorul, insa nu am planuit niciodata evolutia muzicala. Cu siguranta nu am compus muzica la cererea fanilor sau a jurnalistilor. Fie ca a fost vorba de industrial, dark, goth, totul a fost e expresie personala si am platit pretul. Insa ma bucur ca la 20 de ani dupa Wolfheart putem lansa un album ca Extinct.

Cum ai defini evolutia conceptului liric in toti acesti ani? A ramas aceeasi sursa de inspiratie?

Inca iubesc lupii si vampirii, dar nu-mi place sa raman blocat in acelasi subiect. Cred ca ar fi ceva stupid sa canti despre aceleasi lucruri, fara sa evoluezi sau fara sa incerci macar sa pui pe foaie altceva. Sigur ca sunt oameni in public care inca vor sa auda versuri despre Satan, Al Doilea Razboi Mondial sau pirati. Noul album trateaza subiecte precum viata, supravietuirea, disparitia la nivel personal. Nu despre o fiinta posedata sau calare pe un tanc, imi pare rau.

E foarte interesant ca in cariera de 20 de ani, Moonspell a schimbat doar sapte membri. Cum ramane o formatie unita in tot acest timp?

Sunt doua variante: Fie ai o iubita in Japonia sau Brazilia, te muti acolo si ramai conectat prin skype si te intalnesti cu trupa doar la festivaluri; sau intaresti relatia de prietenie, va intalniti si in afara concertelor sau a repetitiilor, il inviti pe tobosarul si cel mai bun prieten al tau sa fie nasul copilului tau si il lasi pe chitarist sa-ti planga pe umar atunci cand tatal sau a murit. Asta s-a intamplat in turneu. Noi am ales a doua varianta.

Moonspell 1

Probabil ca un mare avantaj in a nu schimba muzicienii este naturaletea dar si complexitatea abordarii muzicale, acest lucru se poate observa si in Extinct, iar desi ultimele albume erau mai agresive, poti spune ca acest album se intoarce cumva la radacinile gothic metal. E decizia legata de mostenirea lasata de Wolfheart si Irreligious?

Intotdeauna avem o legatura cu trecutul, chiar mai mult decat o influenta, insa niciodata nu este un factor dominant. Am vrut sa fim melodici chiar si atunci cand am avut piese mai extreme. Pentru Extinct am vrut sa ne indreptam catre o alta zona muzicala, iar in acelasi timp sa compunem piese memorabile. Pentru o trupa ca Moonspell, conteaza foarte mult sa nu repeti ci sa reinventezi.

E interesant ca in acest moment sunt multe trupe ce se intorc la influentele orginale. Cel mai bun exemplu acum este noul album Paradise Lost, cu siguranta un testament al primilor ani si probabil unul din cele mai bune albume ale lor. Ar fi cazul ca scanteia sa fie reaprinsa in anumite zone ale scenei metal?

Imi pare rau dar nu sunt mare fan al acestor 'back to the roots'. The Plague Within este un album foarte bun ce aminteste de Gothic, insa in acelasi timp aduce ceva nou. Iubesc Paradise Lost si intr-o vreme in care scena metal era dominata de trupe ca Hammerfall, In Flames, acum Sabaton si Nightwish, noi si Paradise Lost am fost priviti cu oarecare scepticism, in special in perioada cand ne-am indreptat catre zona Depeche Mode. Din fericire am raspuns cu muzica buna si cu o personalitate calma, asteptand momentul potrivit pentru a reveni. Eu cred in muzicieni buni si albume bune, la fel cum au facut si Paradise Lost.

Exista referinte lirice in noul album ce vorbesc despre sfarsit, in multiple forme?

Extinct este acel moment cand te lovesti de un zid si trebuie sa iei o decizie. Decizia mea este de a lupta, chiar si atunci cand lupta este inutila. Pentru ca asta facem, chiar si ca specie dominanta, ucidem si ranim pentru a supravietui. Extinct este un album personal, dar povestea poate fi spusa ca una a naturii, haosul creat chiar si atunci cand lucrurile mici dispar.

E interesant ca acest concert in Romania are loc foarte aproape de Castelul Bran, unul din cele doua castele ale lui Dracula. In plus, cantati chiar in mijlocul Transilvaniei. Imi vine in minte piesa Vampiria, unde exista referinte lirice catre Transilvania.

Da! Anticipam acest moment, cateodata lucrurile se intampla exact asa cum trebuie. Sper sa avem timp sa vizitam obiectivele turistice din zona, inclusiv castelul lui Dracula, il admir pe Vlad nu doar pentru modul in care a domnit ci pentru faptul ca a ramas ferm pe pozitie si si-a aparat oamenii! In sfarsit Vampiria ajunge acasa!

Moonspell 3

Sunt curios daca exista albume noi, nu neaparat metal, ce ti-au atras curiozitatea.

Astept cu nerabdare noul album Rotting Christ, mi-a placut mult ultimul album, piesa in limba romana este o capodopera. Mi-au placut si noile albume Myrath si Insomnium. Primordial si, desigur, noul album Pradise Lost. In afara de asta, am ramas impresionat de noile albume Chelsea Wolfe, Bjork, Peter Murphy, Body Count si Mercan Dede.

Multumesc mult pentru timpul acordat. Ultimele cuvinte iti apartin.

Astept cu nerabdare Transilvania, intotdeauna mi-am dorit sa merg acolo. Ne vedem in curand!

 

 

So this is the first time you're presenting The Vintage Set in Romania and for those who still wonder what the show is going to be about, can you shed some light on the whole concept?

Indeed and it’s an exclusive for this year/Summer festival season. I believe few countries are more connected and identify the most with our past than Eastern countries, namely Romania. Not only because of the music but for what happened with a band from Portugal and not from Germany, Uk, Us or Scandinavia. There are ties that run deep between Portuguese and Romanian, even our language touches here and there. A vintage set is a set comprised of only Wolfheart and Irreligious songs and that’s what we will play for you. If time allows we might hit at some new songs on an encore or something but it’s mainly the chance for people to listen to songs like Love Crimes, An erotic alchemy, Herr Spiegelmann, etc.

I read somewhere that during your last european tour you asked to play in a small club, the same venue where 20 years ago Moonspell released Wolfheart. Is the story true? Because it's really interesting and shows a side that some bands forgot.

Smaller clubs are our element and even though with the band's growth we could reach to bigger places and crowds, which is great by all means, i am not an ungrateful bastard, there was this club in Portugal we had the first Wolfheart show ever and we asked to play it again, one night only. We called it the night of the Wolf.

It's really interesting to see how Moonspell evolved from Wolfheart and Irreligios to Extinct. Looking back at those times, would the younger you ever believe that his band will constantly evolve as a group and as a musical concept to how Moonspell is defined now in 2015?

We had to see to believe. Musical expansion was always a goal for us. We looked up to bands like Bathory and Celtic Frost which had the capacity of doing Black or Dark Metal masterpieces like Under the Sign or Blood Fire Death but also Twilight of the Gods in the case of Bathory. We couldn’t foresee the future but we never planned our musical ‘’evolution’’ as many bands do; and for sure we didn’t make music out of public demand or at journalists’ advice. Industrial, Dark, Goth, whatever we did was self-expression and we paid the price for it. But there were good things as well, like being able to do an album such as Extinct 20 years after Wolfheart.

How would you define the evolution of the whole lyrical concept throught this time? Did the main source of inspiration remained the same?

I still love wolves and vampires, if that’s you ask me but I hate to be stuck in a subject. I believe that when you grow, you experience and you would be a fool to keep on singing about the same things all the time without a shred of evolution or at least trying to grow as a lyricist. But that’s me, a lot of people and the crowd still love to hear about Satan, Second World War or pirates. This new album we did, Extinct, is about life, survival, disappearance at a personal level but also at a biotic level. Not about being possessed or riding a tank, sorry about that.

You know, looking back at your whole career, you've only changed seven musicians in over 20 years as a band and this is quite impressive given the whole experience of playing metal music and the scene's challenges. So how does a band stay united in such difficult times?

There’s two options: either you find a girlfriend in Japan and Brazil, move there, and stay in touch over skype and meet for festivals only; or you deepen your bounds of friendship, you hung out together, you invite your drummer and best friend to be the godfather of your kid and you let your guitar player cry on your shoulder when his father died and we were on tour. We chose the second one.

Obviously, a big advantage of not changing members is the natural feeling but also complexity when it comes to composing music, and you can see this in Extinct, although the last couple of albums were obviously more agressive, you can say the new album goes back to the gothic metal roots. Is the decision tied with the legacy left by Wolfheart and Irreligious?

No album is an island and all we do will always have a link to the past even though that link is just another influence, but not an impositive, dominant factor. We like to be musical even when we went more extreme. Also for Extinct the idea was definitely to go to other places musically speaking while doing memorable songs which yes can remember a few moments of the past repertoire but are being considered a breath of fresh air, exactly how we intended. The rest is up for commentary but for bands such as Moonspell, what really counts is not what you repeat but what you can reinvent.

It's interesting that some bands are revisiting their roots, take Paradise Lost for example, they just released a new album that's definetly a testimony of the early days and it's also one of their best records to date. Would it be time to reignite the spark and passion of music in some areas of the metal scene?

I am sorry but I don’t buy into that back to the roots hysteria. The Plague Within is indeed a great album, that at times goes back into stuff that reminds you of Lost Paradise or Gothic but there is so much more into it than a flirt with the past. I love Paradise Lost and while the scene was incensing bands like Hammerfall, In Flames, now Sabaton or Nightwish, the crowd was giving bands like Paradise Lost and us a hard time before we were going Depeche Mode and I shall never forgive that. Luckily, we always answered with great music and personality and never hid behind the bush to wait for the right time and reform to play Wacken. I don’t know about reigniting something about the Metal scene, for me it’s pretty business as usual what people do, think and listen to but I believe in good musicians doing great albums just like Paradise Lost did, no strings attached.

The whole verse 'before we go extinct' really stuck into my mind. Also, there are several lyrical refferences that talk about 'the end', in it's many forms. Can you elaborate a bit about that?

Extinct is really about coming into a black wall, look at it and make a decision. My decision is to fight, even if the fight is worthless. Because that’s what we do, even at the top of the chain, we kill and hurt to survive. Like I said before Extinct takes place at a personal level but this story can also be told as the story of nature, the unbalance created when even small things go away.

It's very interesting that you're doing The Vintage Set at a festival that's very (i mean very) close to The Bran Castle, one of two famous castles belonging to Dracula, not to mention that you're playing right in the heart of Transylvania. I'm thinking of this when I go back to the song Vampiria, also with lyrical refferences to Transilvania.

Yes! We anticipate very much this moment and sometimes things fall into place. I hope to have the chance to visit Bran’s Castle, I admire Vlad nor because he was a cruel bloodsucker but especially because we stood his ground and defended his people! We use to say when we are together as a kind of a semi-joke...finally Vampiria goes home. Just by thinking about it I feel shivers down my spine.

I'm curious if there are any new albums that caught your attention, but i'm not talking only about metal albums. It's always good to have an open mind when it comes to music in general.

I am eagerly waiting for the new Rotting Christ as I loved their last one, especially the Romanian folk song, a masterpiece! Metal is not producing something revolutionary is it? I really liked the new Myrath for example or the new Insomnium. Also Primordial never disappoints and of course Paradise Lost but those are not your typical bands anwyay. Other then that I love Chelsea Wolfe, the new Bjork, last Peter Murphy, the new Body Count, but also stuff like Mercan Dede etc.

Thank you so much for taking the time to do this. The last words are yours.

I look forward for Transylvania, always wanted to go there so it was worth the wait! You’re a beast evil one see you soon you vampires!!!REF 2014: Making of


REF 2014: Meet and greet


REF 2014: Ziua 1


REF 2014: Ziua 2


REF 2014: Ziua 3


REF 2014: Ziua 4


REF 2014: Public


Riff concert la Deva