Interviu cu Bobi Dumitraș (Fără Zahăr)

„Voi n-aţi întrebat, Fără Zahăr vă răspunde“


ROCKSTADT: Servus! În Ardeal o auzi peste tot, pe stradă sau în tren, uneori cu un „no“ în față, alteori fără. Salutul ăsta pe care ardelenii îl rostesc într-un anume fel, cu un soi de patimă, dar și cu nepăsare, dând din mână a lehamite, cu „e“-ul din pace un pic cântat, ca într-o incantație, are darul să ne calmeze…Și,eu îs pe jumătate unguroaică și pe un sfert moldoveancă. Tu cum ne-ai saluta și de ce?

Bobi: Măi pruncilor, etimologic cuvântul servus este un salut din poziție de inferioritate a celui care îl rostește. Fiind oameni mândri, este normal ca unii ardeleni să pună negația. Iese no servus, adică ia mai du-te naibii, că nu sunt servitorul tău. Eu vă salut cu bervus, care înseamnă “șefu dai și tu o bere?”.

ROCKSTADT: Nu ne-am mai văzut de vreun an și mă bucur că le descrețiți – în continuare- frunțile oamenilor. Poate că fără manifestările artelor, pandemia ar fi doar izolare. Am văzut că ai avut recent un spectacol de Stand Up Comedy alături de Petrică Iştoc, știu că Bobo a dus Pisicile pe terasa-acoperiș de la intrarea teatrului„Matei Vișniec” din Suceava, la fel cum am auzit că ați fost împreună la„Summer Camp Brezoi” Vâlcea. Sunt sigură că s-a râs bine, chiar și cu masca pe urechi. Însă nu știu cum s-a fluierat la „Fără Zahăr“. Cum a fost primul concert în pandemie?

Bobi: Primul, primul concert Fără Zahăr de după redeschiderea țării a fost în Cluj Napoca, de altfel primul concert postapocaliptic organizat în Clu’. 100 de oameni faini distribuiți pe pătrățele și vreo 120 de polițiști, jandarmi și desepiști, mișto și ei, agitându-se pe după gard. Eram flămânzi după aplauze. A fost frumos.

ROCKSTADT: De ce crezi că avem nevoie de melodii care să ne facă să râdem?

Bobi: Umorul vindecă și hrănește suflete. Hazul de necaz face parte integrantă din românism. Bine, voi aveți nevoie și de aspectul fizic perfect al lui Bobo, e ceea ce umple trei sferturi de sală.

ROCKSTADT: Uite, eu cred că suntem o generație care vine din perioada aia în care scrisul de mână era obligatoriu, nu exista anxietate socială, iar una din grijile noastre era să nu fim etichetați greșit; asta în condițiile în care toată puștimea oscila între rap, rock și ceva mai târziu, muzică electronică. Sunt de părere că adolescența în tranziție nu a fost chiar așa de rea. Cine era Bobi și ce muzică asculta înainte să-l ia pe Bobo și să-i crăcăneze pe toți de râs cu spiritul ăsta vizionar și cu graiul moldovenesc?

Bobi: Domnul Bobi (of, nu mai există respect pentru artiști) era un adolescent norocos. Fratele lui, cu doi ani mai mare, a reușit să umple raftul cu casete audio valoroase, de la Beatles la Pink Floyd, de la Creedence Clearwater Revival la Alice in Chains sau Sepultura. Am fost și depeșist. Și queenist. Un fel de tranziție în sens giratoriu, fiindcă mereu mă întorc la aceste muzici.

ROCKSTADT: Fără Zahăr s-a născut în 2001- tu ai venit cu numele, Bobo cu conceptul. Peste 2 ani urma să semnați un contract cu Zone Records și în toamna aceluiași an aveam să ne bucurăm de un prim album intitulat Episodu’ unu: Amenințarea faitonului. Țin minte că atunci când a apărut Sandu, primul vostru videoclip, cei din jurul meu râdeau în hohote în timp ce alții ridicau, nedumeriți, din sprânceană. Ați fost ALTCEVA. Toată lumea era impresionată că doi puști l-au parodiat pe Eminem, care era ditamai artistul american.
Spune-mi, te rog, cum s-a înființat trupa? Să fi fost vorba de un bromance à la Dorohoi?


Domnul Bobi: Mereu am iubit la Dorohoi mica efervescență de bordură sau de bancă din parc. Ne adunam să zdrangănim la chitară, fiecare cu ce știa. Și să poștim Carpați. Bobo era un creator fin, plin de emoție și de armonii, eu foloseam maxim trei acorduri și inventam ciudățenii cinice. Dacă iei aceste două personalități, le cuantifici și le introduci în ecuația lui Bachelor – Dumytros (un matematician pe care tocmai l-am inventat) obții trupa Fără Zahăr.

ROCKSTADT
: Care au fost cele mai interesante locuri în care ați cântat?

Domnul Bobi: Personal consider că cele mai mari provocări au fost concertele din cadrul festivalurilor de teatru, fiindcă trebuie să convingi un public diferit, mai reținut din fire, obișnuit să aplaude doar la final, de bucurie că s-a terminat. Dacă e să ma refer la locații ciudate, pot menționa gura Peșterii Bolii din Petroșani și remorca de camion în care am behăit de frig, într-o iarnă, cântând în curtea Autogarii Târgu Neamț.

ROCKSTADT: Și uite că vara aceasta ați mai lansat o melodie și acum fluierați a pagubă și vă urlă cîinii-n pusti. Care câini? Să fie vorba de câinii tăi care se auzeau la concertul Live din Foișor?

Domnul Bobi: Câinii mei sunt foarte educați să știi, latră doar când am eu nevoie de liniște. Fluier a pagubă a fost răspunsul sistemului nostru imunitar în fața izolării în care ne-am trezit. Un fel de falsă schimbare de stil, care simbolizează alienarea artistului, dar și faptul că normalitatea a ajuns o chestiune fluidă, lucru pe care trebuie sa fim pregătiți să îl acceptăm.

ROCKSTADT: Când urci pe scena de stand-up comedy, te disociezi complet de Bobi de la Fără Zahăr?

Domnul Bobi: Nu complet, dar abordez subiectele mult mai dezinhibat, fiindcă publicul este adult. Dar încerc să mă îndepărtez de vulgaritate sau măcar să fiu vulgar într-un mod original care să nu deranjeze.

ROCKSTADT: Tu cu stand-upu, Bobo cu teatrul. Pe lângă trupă, mai aveți fiecare și alte activități, dar mergeți înainte. Ce vă ține împreuna? Sunt căsnicii, ca să nu zicem trupe, care au durat mult mai puțin… Nu-mi spune te rog, că diferența dintre voi și alții, e că voi încă vă mai puteți face să râdeți unul cu celălalt.

Domnul Bobi: Mai nou sunt și eu implicat în proiecte de teatru muzical, în calitate de textier (asta vreau să scrieti cu font cât mai mare, ca să mă laud). Ce ne ține împreună? Probabil ceva care a depășit de mult sfera prieteniei. Ne ține respectul reciproc și grija de a nu leza libertatea de gândire, expresie și confortul emoțional al celuilalt. E o diplomație de Dorohoi la mijloc.

ROCKSTADT: Singurul banc cu moldoveni care ți se pare amuzant este…

Domnul Bobi: Singurul? Îmi pui acum în gură cuvinte care nu-mi aparțin. Toete bancurile cu moldoveni sunt geniale. Așa faceți voi, presa de scandal din Brașov! Vasluienii au descoperit metoda de a neutraliza soluțiile de cianuri de la Roșia Montană: trecutul prin pâine.

Vezi detalii concert Fără Zahăr în Brașov sau cumpără bilete.

Interviu realizat de Anna-Maria Antal © ROCKSTADT 2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *