Interviu cu Dan Iliescu (Timpuri Noi)

Imaginea și evoluția rock-ului românesc, în ansamblul lui, au prilejuit mult timp motiv de dispute și controverse, atât în privința supremației trupelor sau a albumelor acestora cât și a inevitabilei comparații cu rock-ul mondial. Însă spiritul rock’n’roll a pătruns și a supraviețuit și la noi, chiar dacă în condiții foarte vitrege uneori.

Pentru cei care nu știu încă, Dan Iliescu este compozitorul tuturor hiturilor pe care publicul le știe atât de bine: Stere, Tanța, Adeline, Luca, Helga, Bordelul Mov, Catran, Nato, Tata… iar lista poate continua, cu doar câteva excepții, cu toate albumele scoase de-a lungul timpului.

ROCKSTADT: Spuneți-ne, vă rugăm, care este secretul longevităţii unei trupe care a trecut prin două regimuri ?

DAN ILIESCU: Nu există un secret anume. Facem ce ne place și ceea ce știm mai bine. Sperăm să o facem multă vreme de acum înainte… poate inca un regim.

ROCKSTADT: Timpuri Noi a fost ceea ce se numește o trupă underground  în special datorită versurilor, considerate subversive de către regimul comunist. Trupa era interzisă la radio și TV iar cluburile care îi găzduiau riscau să fie închise, după cum spuneați într-un interviu radio în 1997. Voiam să vă întreb cât de tare ați deranjat pe cineva și dacă numele de pe buletinul dumneavoastră a reușit să vă scoată din vreo belea în timpul Președintelui ,,Provizoriu’’ al României?

DAN ILIESCU: Am deranjat de multe ori. Nu doar prin muzică și versuri ci și prin atitudine. Îmi amintesc că odată chiar am fost legitimați de organe și s-au intrebat: “Bă, ăsta nu e ruda cu …?”

ROCKSTADT: Piesa Victoria, pe care ați făcut-o acum 30 de ani, a rămas la fel de actuală și are o perenitate care nu va scădea niciodată. Cum e să vedeți că publicul tânăr bate cu atâta patos cu picorul sub masă (și) la melodia asta?

DAN ILIESCU: “Victoria” probabil va fi la fel de actuală și peste 30 de ani la cum merg lucrurile. Faptul că tinerii o cunosc și o cântă înseamnă că mai avem o speranță.

ROCKSTADT: Compozitor versus profesor de muzică. Cum v-ați dat seama că ați făcut alegerea bună?

DAN ILIESCU: Profesor de sport. Am terminat I.E.F.S. de pe vremea aceea. Glumeam că fac 3 facultăți: Institutul de Educație… Fizică … și.. Sport. Acum revenind la seriozitate, așa cum am spus mai înainte, am ales muzica din plăcere și pasiune.

ROCKSTADT: ,,Moldova, mon amour’’. Spuneați că la vârsta dumneavoastră, dacă mai scoateți un disc rămâneți cocoșat. Eu cred că v-ați răzgândit și v-ați spus așa: eu sunt moldovean şi cred că este momentul să fiu şi eu alături de zona din care am plecat acum mulți, mulți ani. Mă înșel?

DAN ILIESCU: ,,Moldova, mon amour’’ este un album, zic eu, matur… și realist. Conține maturitatea la care am ajuns dar nu se îndepărtează de temele tipice Timpuri Noi.

ROCKSTADT: Cum este turneul de promovare al acestui album? Pe unde ați mai fost?

DAN ILIESCU: Turneul trebuia să aibă loc în 38 de locatii. Am început în Bucuresti, apoi Suceava și Iași… și… a venit pandemia. După relaxare am continuat cu Vâlcea, Petroșani, Arad, Oradea… acum Brașov. Vedem ce va fi.

ROCKSTADT: Ce părere aveți despre publicul brașovean, în general, și despre publicul Rockstadt, în particular?

DAN ILIESCU: Întotdeauna ne-am simțit bine la Brașov. Publicul a fost minunat întotdeauna. Cât despre Rockstadt: numai de bine !

Vezi detalii concert Timpuri Noi în Brașov sau cumpără bilete.

Interviu realizat de Anna-Maria Antal © ROCKSTADT 2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *