Interviu cu Florin “Crivăț” Țibu (Bucovina)

Bucovina este o formație ce nu mai necesită nici o prezentare. Cea mai cunoscută titulatură de metal românească a momentului a captat atenția fanilor, prin versurile pline de încărcătură emoțională, care trimit cu gândul pe fiecare dintre noi la dragostea pentru țară.

…Și, nu cred că sunt deloc subiectivă atunci când spun că Bucovina este o prezență permanentă în spațiul nostru fără să-i neglijez însă ascensiunea fulminantă pe care o are în spațiul internațional.

Pentru cei care nu știu încă, o discuție cu Crivățul Bucovinei (Florin Ţibu) nu ar trebui tratată cu nici o condescendență prematură, întrucât omul acesta este – o să o spun pe șleau- o adevărată enciclopedie.

Rockstadt: Sigur, vreau să deschid cutia Pandorei. E evident că pandemia a pus anumite organe decizionale față în față cu o realitate cel puțin inconfortabilă: imposibilitatea de a înțelege cum funcționează sectorul artistic. Deși ați fost și voi, pe barba voastră,  faceți parte din artiștii care au ,,profitat’’ de această pauză pentru a-și reevalua prioritățile. Am dreptate?

Crivăț: Prioritatea noastră rămâne muzica, pandemie sau nu. E foarte supărător și câteodată descurajant să privești calendarul și să vezi că nu are notat pe el nici un turneu și nici un concert. Am trecut toți printr-o perioadă chiar nasoală în timpul cât am stat acasă. Eu simțeam că nu îmi găsesc locul, că nimic nu mai are rost; aproape intram într-un soi de letargie din care mi-ar fi fost foarte-foarte greu să mă smulg.

Am avut inspirație să nu investim masiv în echipamente de studio cu doar o săptămâna înainte de lockdown, și așa am reușit deocamdată să plătim chiria studioului și a depozitului. Am compus și am lucrat la piesele existente pentru următorul album, însă sincer, e altfel în asemenea condiții. Toate zilele trec la fel, adrenalina este “doar pe fundul borcanului”, ca să zic așa.

Nu e la fel să compui în asemenea situații, mai ales când perspectivele unei îmbunătățiri sunt atât de depărtate… ca să nu zic sumbre.

Pe partea financiară nu are rost să mai spun ceva –  supraviețuim cum putem.

Rockstadt: Știu că în perioada asta tu ai construit o nouă chitară împreună cu Mihai Muntean, owner MSM Guitar, Deva. În luna mai prototipul era gata: o superbă chitară piezo-electrică. În ce stadiu sunteți? L-ați tranformat deja într-un produs comercial?

Crivăț: Așa e, avem planuri mari să contruim un produs comercial, o chitară piezo cu care se poate studia și cu care se poate cânta live sau înregistra. Din păcate, după prototip, lucrurile s-au mișcat încet spre deloc, pentru că nu sunt bani. Mihai are idei bune și mână și mai bună, împreună cred că vom face ceva foarte fain. Plănuiam și două chitări noi de concert fabricate de la zero de MSM Guitars, dar la fel –  totul e blocat din cauza faptului că nu putem concerta și implicit, nu avem fonduri pentru dezvoltarea acestor proiecte. Ele sunt în stază, dar nu abandonate.

Rockstadt: Se zvonește că bucovenii și ardelenii s-au întâlnit într-o fabrică de bere din Mureș ca să facă un Irish Red Ale autentic cu malțuri din UK. E adevărat că Bucovina scoate berea „Mestecăniș” pe piață? Ai putea să ne povestești mai multe?

Crivăț: Cam adevărat, hahaha! Ideea i-a venit lui Călin Ignat de la Bere Noah/ Ignat Breweries, din Târgu Mureș. A trecut mai bine de un an de când am fost la el la fabrică și am zis că vom face bere Bucovina, iar acum a sosit vremea. Berea e gata, am gustat-o, așteptăm etichetele și îi dăm drumul pe piață.

Prima marca este într-adevăr Mestecanis, și va fi un Irish Red Ale autentic. Până și drojdia este una specială, de red ale, adusă din Irlanda, iar malțul este unul dedicat acestui sortiment, adus de la una din cele mai bune surse din Marea Britanie. Sincer, se vede și se simte că este o bere specială.

Are o culoare rubinie absolut nebunească, iar gustul este un echilibru perfect între puțîn dulce și puțîn amar, fără să îți sară aromă de hamei pe nas, că in cazul altor beri artizanale. Are însă un gust de malt prăjit care o să face celebra, sper.

Unul din cele mai importante atribute pe care Călin a reușit să le imprime berii Mestecanis este faptul că este foarte băubila. În cazul celor mai multe beri craft de pe piață, dacă ai băut două sau trei, ți se cam apleca, să zic așa, dar Mestecanis este diferită.

Practic am băut un butoi de 30 de litri la un grătar cu câțiva amici, fără să ne dăm seama. Intră și lângă pălincă sau vodka, împreună cu mâncare sau chiar așa, de sete.

“Intră” la fel de ușor ca un pils sau lager, dar discutăm despre o bere cu totul aparte, cum nu s-a mai făcut în România. Au mai fost niște încercări de amber, dar nu la nivelul asta.

Iar Mestecanis e doar începutul, că mai avem una “pe țeavă” dar despre ea mai încolo 😉

Rockstadt: Toate ca toate, dar în tot timpul acesta ați lucrat la un nou album. Ce aduce acest nou album față de cele precedente?

Crivăț: ,,Suntem Aici’’ va fi un album savuros; savuros și spumos, cu un sunet foarte apropiat de tot ce am făcut până acum. Având atâta timp la dispoziție, am tot schimbat părți din piese, rămânând surprinși că se menține sound-ul Bucovina. Va fi ușor de recunoscut. Că producție va fi la fel tras în Țară de Sus Studio, la noi, mixat și masterizat de Martin Buchwalter la Gernhart Studio în Germania, unde am făcut și Septentrion.

E amuzant că albumul de 20 de ani seamănă un pic ca abordare cu primul, în sensul că sunt multe piese foarte diferite, de la black la chestii melodice, heavy metal în blană și chiar thrash. Am făcut doar ce am simțit, plini de energie, imaginându-ne mai degrabă cum sună piesele alea live într-un festival, și fiind mai puțîn preocupați de a da o anumită direcție albumului. La noi nu merge așa, să ne punem în minte să facem un album de black, să zic. La noi contează stările de spirit acumulate sau surprinse în anumite momente din viețile noastre.

,,Suntem Aici’’ aduce inclusiv ritmuri de rock Classic, îmbinate cu ceea ce știe lumea deja de la Bucovina. Va fi un album divers, interesant și neplictisitor. Nu că altele din trecut ar fi fost plictisitoare, însă văd că există o tendință de a face lucrurile din ce în ce mai plat pe la noi și nu numai.

Încercăm să nu ne înscriem în umbra unei etichete clasice; parcă Folc Hevi Blec sună mai curprinzator și oferă mai multă libertate. În cele din urmă, muzica pe care o facem despre asta vorbește –  libertatea de a crea, libertatea de a întâlni oameni care se simt mișcați de piesele sau versurile noastre, libertatea de a auzi că există și oameni cărora nu le place deloc ce facem. Piesele noastre vorbesc despre cum suntem noi, și nimeni nu poate fi plăcut de TOATĂ lumea, nici măcar actrițele porno, hahaha!

Rockstadt: Ce face ca o trupă în România să dăinuiască 20 de ani?

Crivăț: Încăpățânarea. Eu asta cred că face diferența. Încăpățânarea de a nu te da bătut, nici chiar în condițiile cele mai grele.

În 2006 dormeam direct pe podea cu hanoracul sub cap când trăgeam albumul de debut în Cluj. Eram aproape desculț, că mi se rupseseră sandalele chinezești de plastic și nici de superglue nu mai aveam bani, darămite de altele. Am mâncat pâine cu muștar și am râs, fiind convinși că nu ne vom da bătuți.

Acum, chiar și în clipele de mare succes care apar câteodată, ne aducem aminte cum eram atunci și vedem că a meritat. Trebuie să VREI să faci asta, să fii CONVINS CĂ VREI. Trebuie să ai și un pic de noroc să îți alegi niște oameni care simt la fel. Dar în principal trebuie să îți dorești cu adevărat să faci asta, pentru tine, nu pentru “glorie”.

Banii au început încet să vină abia după 15 ani de muncă. Nici aia nu sunt un motiv bun.

Noi am zis de nenumărate ori că înainte de toate, facem muzică pentru noi, pentru că așa vrem să ne putem exprima ideile și simțămintele prin muzică și să nu o luăm razna. Că s-a nimerit să placă ce am făcut noi și în mințile altora, asta e minunat, însă în principal, ne-am dorit să facem asta, indiferent de cât de bine sau de rău a fost.

Rockstadt: Care au fost cele 2 momente memorabile în acești ani? Un moment stânjenitor sau distractiv și un moment cu cea mai mare încărcătură emoțională.

Crivăț: Hmmm, asta e chiar o întrebare grea. Cred că unul din cele mai faine momente a fost weekendul trecut, când am început filmările noului clip, ,,Rătăcitorul’’. În creierii munților Călimani, pe o vreme foarte nasoală, obosiți, înghețați și năuci, dar cu mare chef de a face ceva superb. Din ce am văzut de pe camere deja, va fi un clip fain tare și care se va potrivi cu piesă foarte bine.

La capitolul distractiv și stânjenitor pentru conducătorii de atunci ai țării, cred că rămâne momentul “Puie MeSeDe” de la Cluj, când eram în Form Space cu un public numeros și s-a scandat minute în șir celebra replică, în timp ce în marile orașe ale țării lumea protesta în stradă. Iar când au preluat și ziare mari filmarea, am zâmbit în barbă și am știut, a nu știu câtă oară, că nu suntem singuri.

Rockstadt: Abia așteptăm să ne revedem și să batem cu mult patos piciorul sub masă.

Crivăț: Va fi un show ciudat, cu lumea la mese, ahahah, asta cu atât mai mult cu cât la concertele noastre se lasă nasol tare la anumite piese. Să sperăm că nu va trebui să mai facem prea multe asemenea showuri. Să încercăm să facem să fie nu bine, ci MAI BINE.

Vezi detalii concert Bucovina în Brașov sau cumpără bilete.

Interviu realizat de Anna-Maria Antal © ROCKSTADT 2020

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *